Lino snijden: wat een leuke, verrassende ervaring!

Een aantal weken geleden schoof ik bij Printmakers Club aan voor een workshop linosnede. Wat een verrassende ervaring was dat! Ik kende linosnede (ook wel bekend als ‘gutsen’) van vroeger, maar ik wist niet meer dat het zo leuk was om te doen. Die ‘good old memories’ waren blijkbaar onvoldoende blijven hangen.


Eigenlijk best makkelijk

Lino snijden was, doordat ik het zo lang niet gedaan had, niet iets waaraan ik gedacht zou hebben om nog eens op te pakken. Het leek me bovendien een beetje ingewik keld om zelf te doen. Dus nee, als nieuwe creatieve hobby zou het niet snel bij me opgekomen zijn. Des te blijer ben ik achteraf dat Alette mij, dankzij een uitvaller, uitnodigde om een avondje mee te doen met de basisworkshop. Mijn ervaring over hoe makkelijk het eigenlijk bleek te zijn, zal ik hier met je delen.


Stapsgewijs aan de slag

Met een groep van gelijkgestemde creatievelingen gingen we aan de slag. Allen met een eigen motivatie om linosnede weer eens op te pakken. De één als hobby, de ander om linosnede professioneel toe te passen naast andere grafische technieken. Eén ding hadden we met elkaar gemeen: de basis waren we allemaal kwijt. Gelukkig was Alette daar om ons stapsgewijs op weg te helpen!

We begonnen met het op linoleum zetten van ons eigen ontwerp. Ik had gekozen voor een roos, een simpel voorbeeld dat ik online had gevonden. Het ontwerp leerden we met carbonpapier over te tekenen op een stuk linoleum. Vervolgens konden we aan het 'echte werk’ beginnen: het wegsnijden van al het overbodige linoleum rondom en in de afbeelding. Alette gaf goede uitleg over het werken met de guts, het gebruik van verschillende formaten mesjes, maar ook over details waarop je moet letten tijdens het toepassen van de techniek. En het meest belangrijk: hoe je na het gutsen nou echt een goed geslaagde afdruk maakt! Die do’s en dont’s bleken we inderdaad nodig te hebben toen we met het afdrukken aan de slag gingen.


Ieder zijn eigen stijl en kunstwerk

Het was leuk om te merken dat iedereen echt met hele verschillende ontwerpen aan het werk ging. De een met iets abstracts, de ander meer gedetailleerd, en een cursist die voor een ‘Andy Warhol’ stijl had gekozen. Wat zo verrassend bleek te zijn, is dat het lino snijden vele malen sneller ging en makkelijker was dan ik had gedacht! Drie uur later hadden we allemaal meerdere prenten van ons oorspronkelijke ontwerp gemaakt. En waren we niet alleen erg enthousiast over onze eigen afdruk, maar ook over de resultaten van anderen. Mijn kleine roosje bleek vooral heel geschikt om bijvoorbeeld kaarten, uitnodigingen of patronen mee te maken. Het vosje was echt een kunstwerk op zich! Voor het Andy Warhol blikje met banaan erin gold hetzelfde: ook die kon zo in een lijstje aan de muur.

Zie hier de resultaten:



Zo maakte iedereen dus op zijn eigen manier, en ieder in zijn eigen stijl, in drie uur tijd een compleet lino ‘art work’. De ene cursist was in een mum van tijd al klaar voor het afdrukken van de vorm. Bij de ander duurde het uitsnijden van de vorm uit het linoleum wat langer. Ook dat verschil tussen cursisten was grappig om te merken.

Zelf ben ik nogal een ´pietje-precies´, dus ik was achteraf blij met mijn kleine roos. Die heb ik mooi nauwkeurig kunnen uitwerken. De cursist die de vos maakte, ging een stuk grover te werk. Heel bevrijdend wat dat betreft, en erg mooi als je het eindresultaat ziet. Het sluit prima aan op de stijl van linosnede: van grovere lijnen (en zelfs van kleine uitschieters) vind je niets terug in je uiteindelijke print.


De vele mogelijkheden

Ik denk dat ik het laagdrempelige ook het leukst vond aan deze ervaring. En dat dit ook echt het voordeel is van lino snijden: je hoeft niets goed te doen, en iedereen kan het. Je bent lekker met je handen bezig, kunt helemaal opgaan in het project waaraan je werkt, en je hebt toch eigenlijk altijd wel een heel tof eindresultaat. Dat je ook nog eens kunt hergebruiken. Wat ik ook helemaal niet wist, is dat je lino kunt gebruiken voor het bedrukken van textiel. Dus niet alleen papier, maar ook bijvoorbeeld een t-shirt of stoffen tas kun je bedrukken met je eigen ontwerp. Wel is het goed om altijd rekening te houden met het gebruik van de juiste materialen, zo drukte Alette ons echt op het hart. Voor iedereen die zelf met lino snijden aan de slag wil gaan, leert ze je daar alles over in de online basiscursus .

Voor mij was het een hele geslaagde kennismaking met linosnede die uitnodigt tot meer. Je hebt er weinig voor nodig, het is eenvoudig om te doen, het kan gewoon thuis en het is heerlijk ontspannend.

Tot slot: Alette is echt een expert op haar vakgebied, dat merk je aan alles. De manier waarop ze de techniek uitlegt en de aanvullende professionele tips die ze geeft. Een geslaagd eindresultaat kan dan eigenlijk niet meer missen!


Wil je zelf aan de slag met lino?

Welke materialen je nodig hebt om te starten,  zie je hier . Wil je een  online cursus  doen of  lid worden van de Printmakers Club ? Alle informatie vind je  op deze pagina Of stuur een mailtje !


Met dank aan cursisten Daan en Marjolein voor het beschikbaar stellen van hun werk!