Linosnede als creatieve hobby voor ouderen
Ben je al wat ouder en beschik je over meer vrije tijd, dan is het leuk om een nieuwe creatieve hobby op te pakken. Genoeg te vinden, zou je denken als je online zoekt naar inspiratie rondom hobby’s voor ouderen. Maar laten we eerlijk zijn: diamond painting, puzzelen… het zijn ontspannende bezigheden, maar wel een beetje voor de doelgroep ´ik zit al achter de geraniums´, vind je niet? (zeg ik met een knipoog). Er zijn dus voldoende ideeën te vinden voor hobby’s voor 60 plussers of ouder, maar het is wél zo leuk om met een creatieve hobby aan de slag te gaan die echt past bij jou als persoon! En waarbij je nieuwe vaardigheden kunt blijven leren. Misschien is lino een idee?
Linosnede, wat is het ook alweer?
Bij velen gaat er wel een lichtje branden als ze de term ´lino´ horen vallen. Maar wat is het ook alweer precies? Linosnede maken, ook wel ‘gutsen’ genoemd, ken je misschien nog van de middelbare school: je snijdt een afbeelding uit een stuk linoleum, en kunt met die uitsnede vervolgens je eigen afdruk maken. De techniek is vergelijkbaar met het maken van een houtsnede. Doordat je bij linosnede met zacht materiaal werkt, is lino snijden echter een stuk eenvoudiger! Je kunt het dus op een simpele en laagdrempelige manier eigen maken.
Wat maakt lino zo leuk?
Linosnede is een hobby waarmee je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Je kunt er echt kunst mee leren maken, maar je kunt het ook puur hobbymatig voor je ontspanning doen. Die diversiteit maakt het erg leuk! Wil je een eenvoudige hobby om lekker met je handen bezig te zijn en om nergens aan te denken? Binnen een paar uur maak je dan al jouw eerste linosnede, waarmee je bijvoorbeeld ansichtkaarten kunt bedrukken of een uitnodiging kunt maken. Wil je juist een hobby om te blijven leren en waarmee je een techniek verder in de vingers krijgt? Dan zit je met lino ook goed! Leuk om te weten: Eschers carrière begon ooit met linosnede. Dus misschien is het nu tijd om de kunstenaar in jezelf te ontdekken!
----------------------------------------
De basis van linosnede kun je leren in deze online basiscursus . Verder geef ik ook online vervolgcursussen om je te verder ontwikkelen in de techniek, en kun je lid worden van Printmakers Club .
----------------------------------------
Lekker vanuit huis zonder ingewikkelde materialen
Het fijne van lino is daarnaast dat je het gewoon vanuit huis kunt doen en dat je er geen ingewikkelde tools en materialen voor nodig hebt. Er wordt soms gedacht dat je er een drukpers voor nodig hebt, maar dat is gelukkig helemaal niet nodig. Zelf met een pollepel (ja, je leest het goed!) kun je thuis jouw eigen prent al afdrukken. Zo doen we dat bijvoorbeeld tijdens een workshop:
Een ander leuk pluspunt: met jouw grafische hoogstandjes kun je straks anderen gelukkig maken met een origineel cadeau, of je kunt ze als kunstprent op een markt of online platform verkopen. Je kunt linosnedes namelijk steeds hergebruiken voor het maken van nieuwe afdrukken.
Is lino snijden voor iedereen geschikt?
Linosnede maken is niet gebonden aan een bepaalde leeftijd, en mijn ervaring is dat zowel mannen als vrouwen er met veel enthousiasme aan beginnen. Ben je 60, 70 of 80 jaar oud? Dat maakt dus helemaal niet uit! Wel zijn er een paar fysieke dingen om rekening mee te houden: voldoende goed zicht plus voldoende soepele handen! Anders dan dat, kan iedereen er gewoon mee aan de slag.
Lijkt het je leuk om van deze ambachtelijke techniek misschien ook joúw nieuwe hobby te maken? Meer informatie over mijn online cursusaanbod, vind je hier . Heb je vragen? Stuur mij gerust een mailtje: alette@printmakersclub.nl Ik heb je graag verder.
Lid worden van de club kan ook! Zo kun je andere Printmaking liefhebbers ontmoeten, vragen stellen en tips en feedback krijgen op je werk. Op deze pagina lees je er alles over!