Rollers met inkt
Alette
12/11/2023
2 min

Op deze manier vind je inspiratie

12/11/2023
2 min

Spelen? Dat was ik behoorlijk verleerd. Na jarenlang mijn creativiteit voornamelijk te hebben ingezet voor opdrachtgevers, kon ik het niet meer. Gewoon creëren om het creëren. Mijn onbewuste overtuiging was: ‘Het moet tenslotte wel goed zijn.’

Ik wilde wel weer gaan tekenen, maar dat was nooit echt mijn sterkste kant. Heel af en toe verzamelde ik moed en pakte een potlood op, om het na drie lijnen op papier te hebben gezet, weer in een hoek te slingeren. ‘Zie je nou wel, het lijkt nergens op. Het is zeker niet wat ik in mijn hoofd had.’


Mag het lelijk worden?

Totdat ik ergens tijdens mijn creatieve reis leerde dat het belangrijk is om jezelf toe te staan ‘troep’ te maken. Stel jezelf eens de vraag: ‘Mag het lelijk worden wat ik maak?’ Of misschien iets minder direct: hoe erg is het als het niet zo mooi wordt?

Het juiste antwoord is ‘dikke prima!’ Sterker nog… zonder dat je ‘lelijke’ dingen maakt, kom je niet verder. Trial and error is de weg naar meesterschap. Dat laatste hoef je helemaal niet te bereiken. Zolang je onderweg plezier hebt, ga je de goede kant op.


Sta jezelf toe om ‘troep’ te makenSpelen, proberen, experimenteren

Het is dus vooral belangrijk dat je op weg gaat. Spelen, proberen, experimenteren en jezelf volledig verrassen met toffe dingen die ‘zomaar’ ontstaan. Want dat is ook wat er gebeurt. Er ontstaan dingen die je niet had kunnen bedenken, maar nu je dit resultaat hebt, kun je het bewust implementeren.


Laat je verrassen

Grafische technieken zijn hier uitermate geschikt voor. Eén van de leuke eigenschappen hiervan is het element van verrassing. Wanneer je los durft te laten en laat ontstaan wat mag ontstaan, krijg je vaak (onverwachte) cadeautjes.

Experiment is onlosmakelijk verbonden aan groei, aan beter worden. Iets wat nog wel eens vergeten wordt. Het moet goed en het liefst een beetje snel. Zonder experiment ga je geen nieuwe techniek leren en word je nergens beter in.


Gebrek aan inspiratie? Laat je verwachtingen los

Je wilt vaker iets met je handen maken, maar je komt er eigenlijk niet aan toe. In ieder geval veel minder dan je lief is. Je weet hoe blij je wordt van creëren, maar je hebt gebrek aan inspiratie of je weet simpelweg niet waar te beginnen.

Inspiratie komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen. Meestal niet. Je zult ernaar op zoek moeten gaan, door bijvoorbeeld naar andere creaties te kijken of op onderzoek uit te gaan. De beste manier om inspiratie te krijgen, is gewoon te beginnen. Laat je verwachtingen los en laat jezelf verrassen.


De beste manier om inspiratie te krijgen, is gewoon te beginnen. Laat je verwachtingen los en laat jezelf verrassen.De voordelen van gewoon maar beginnen

Een ander voordeel van gewoon maar beginnen is dat je er ervaring mee opdoet. Door te doen ontwikkel je vaardigheden en ontdek je oplossingen. Dat lukt alleen wanneer je aan de slag gaat. Van alleen YouTube-video's bekijken leer je geen nieuwe vaardigheden.

Daarom is Printmakers Lab er. Deze maandelijkse live online workshops zorgen ervoor dat je in de creatieve flow blijft. Elke maand verkennen we een andere eenvoudige techniek. Je kunt gewoon thuis meedoen. Dus, gun jezelf wat creatieve tijd. Met je eigen handen aan de slag gaan, daar word je pas echt blij van!

Zin om mee te doen? Hier lees je alles. Je bent van harte welkom!

Reacties